5 lucruri pe care nu le stiai despre pietrele pretioase

Industria bijuteriilor este in continua dezvoltare, atat in ceea ce priveste designul, materialele si coloritul lor, cat si extinderea retelelor de magazine pentru un anumit brand de bijuterii, toate acestea din pricina cererii de pe piata. Ca sa spunem lucrurilor pe nume, cei care au o pasiune pentru bijuterii isi doresc cat mai multe piese in colectia lor, fie din pricina trendului schimbator de la an la an, fie din pricina atractiei fata de pietrele pretioase, unice si rare.

Ei bine, aceste preferinte au existat dintotdeauna, rolul bijuteriilor pornind de la simple piese de ornament, la embleme care sa reflecte rangul, pana la accesorii de natura religioasa, spirituala si de ce nu politica. De la inceputurile procesului de fabricare a bijuteriilor, pana astazi, au fost descoperite numeroase metode de prelucrare a metalelor ce au dus la faurirea unor adevarate capodopere, lucrate in detalii microscopice, cu incrustatii fascinante, exemple pe care le regasim in mormintele imbelsugate ale faraonilor Egiptului Antic.

Astfel, s-a facut trecerea de la sculpturi si portrete realizate in lemn, fildes, oase, ceramica pana la prelucrarea metalelor preţioase precum aurul, argintul, platina si a pietrelor pretioase. Dintre toate, metalul cel mai de pret si cel mai des folosit a ramas aurul, fiind considerat ca un cadou al zeilor pentru ca oamenii sa il modeleze si sa il inchine lor.

Ei bine, de la aurul pur de 24 de carate, care nu este atat de puternic, pana la aurul din care sunt confectionate astazi bijuteriile, s-au facut cateva experimente. Combinat cu argintul, obtinem aur alb, combinat cu cuprul, obtinem aur roz si alte aliaje de acest gen, pentru a-l face cat mai rezistent, dar si pentru a largi paleta de opţiuni in ce priveste culoarea acestui metal pretios.

Ai bine, aurul este preferat de multi dintre noi, lucru ce face ca marea majoritate a bijuteriilor de astazi sa fie realizate din aur de diverse carate, ori placate cu aur. Platina pe de alta parte, unul din cele mai puternice metale, este rar folosita, bijuteriile fiind realizate la comanda, iar preturile fiind pe masura raritatii sale.

Un lucru e sigur, marii bijutieri de altadata au descoperit metode de prelucrare a acestor metale pretioase care sunt valabile si astazi, printre care enumeram: gravarea, sudarea, incrustarea cu pietre pretioase, tehnici dezvoltate cu preponderenta in Orientul Mijlociu, de unde vine si sursa de inspiratie pentru marea majoritate a designurilor ce se regasesc astazi pe piata.

Pietrele pretioase, avand in spate o istorie atat de bogata, au dus la aparitia a diverse cutume ce nu ne sunt cunoscute astazi.

5 Curiozitati despre pietrele pretioase

  1. In vremurile indelungate, mai ales in Asia, oamenii foloseau pietrele pretioase, in special  perlele pe post de medicamente, inghitindu-le fie intregi, fie pisate. Astazi, aceasta practica nu isi are rostul deoarece continutul perlelor, calciul carbonic, poate sa ne ajute doar in privinta unei simple dureri de stomac.

Noi preferam perlele in bijuterii clasice si rafinate, nu-i asa?

  1. Demult, in negura istoriei, opalul era considerat aducator de prosperitate si intelepciune, crezandu-se ca fusese trimis din Rai pe Pamant, in timpul furtunilor. In prezent se cunosc multe tipuri de opal, cu o cromatica diversa, insa putini sunt cei care il poarta din princina semnificatiei sale.
  2. Mai mult decat un simplu material pentru bijuterii, opalul poate taia sticla la fel de bine precum diamantul.
  3. Ca tot veni vorba de diamante, care ocupa primul loc in topul preferintelor femeilor, mentionam, ca desi este un material dur, extrem de rezistent, diamantul are slabiciunile sale. Daca vei incerca sa lovesti cu un ciocan diamantul, iti vei lua adio de la stralucirea sa, pentru ca se va transforma in pudra.

    Poza diamant albastru - pietrele pretioase

    Un diamant albastru de 29,6 de carate, unul dintre cele mai rare  (Foto: Petra Diamonds)

  4. Exista diamante in toate culorile curcubeului si acestea se numesc fantezii. Insa ele fiind atat de rare, valoarea lor este mult prea mare, ajungand sa se vanda la licitatii cu preturi ce ajung la milioane de dolari.

Cu o paleta larga de intrebuintari si metode de prelucare, bijuteriile raman preferate de o mare parte din populatie.

Fie ca sunt cumparate, primite in dar, mostenite, ele completeaza stilul si personalitatea noastra prin stralucirea si pretiozitatea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *